Hypotheek slim gebruiken om uw huis te verduurzamen

U wilt uw huis wel verduurzamen, maar u heeft geen spaargeld of wilt dat liever niet uitgeven. Geen zorgen, in dat geval kunt u uw hypotheek waarschijnlijk inzetten om uw woning energiezuiniger te maken. En uw duurzame verbouwing kan nog voordeliger als u gebruik maakt van subsidies. We leggen graag uit hoe u dat aanpakt.

groeiende stapeltjes munten met een groene loot erop met huisje met energie label ernaast

De overheid stimuleert al jaren energiebesparende maatregelen zoals isolatie, HR++(+) glas, een warmtepomp of zonnepanelen. Als u wilt verduurzamen, kunt u tot 6% extra lenen bovenop de waarde van uw woning. Dit extra bedrag gaat in een bouwdepot, van waaruit u de rekeningen van de verbeteringen betaalt. Het grote voordeel is dat u de rente van de extra lening kunt aftrekken bij de belastingaangifte.

Overwaarde benutten
Als uw huis meer waard is geworden, kunt u ook uw overwaarde gebruiken om te verduurzamen. Want als uw hypotheek lager is dan de waarde van uw woning, kunt u deze verhogen. Dat biedt een mooie kans om gunstig te investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp en vloerverwarming.

Subsidies voor duurzame maatregelen
De overheid stimuleert verduurzaming met subsidies. U krijgt tot wel 30% van de kosten terug als u energiebesparende maatregelen treft. Denk daarbij aan isolatie, het plaatsen van zonnepanelen of het installeren van een warmtepomp. Neem deze mogelijkheden zeker mee in uw berekeningen, want het kan een aanzienlijk deel van uw kosten dekken. Meer informatie vindt u via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Lagere hypotheekrente door verduurzaming
Steeds meer banken bieden daarnaast een rentekorting aan als u uw huis verduurzaamt en daarmee een beter energielabel behaalt. Deze korting kan uw maandelijkse hypotheeklasten verlagen en maakt het aantrekkelijker om te investeren in duurzame verbeteringen. Informeer gerust bij ons of uw hypotheekverstrekker deze ‘duurzaamheidskorting’ aanbiedt en welke voorwaarden eraan verbonden zijn.

Verder wordt uw huis waarschijnlijk meer waard als u het verduurzaamt. Daardoor kan het zijn dat u in een andere risicoklasse valt, waardoor uw hypotheekrente omlaag gaat. Ook daarover informeren we u natuurlijk graag.

Niet bij alle banken
Disclaimer: niet alle banken nemen deel aan de regeling waarbij u tot 6% extra kunt lenen voor verduurzaming. Wij informeren u graag over uw mogelijkheden.

Neem contact op voor advies
Wilt u weten hoe u uw hypotheek kunt inzetten om uw woning energiezuiniger te maken? Wij helpen u graag bij het verkennen van de opties. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend, persoonlijk advies en ontdek hoe u uw woning toekomstbestendig kunt maken!

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.